top of page
Search

Născut pentru a explora - Off camping caravanning. Episodul 3 – Panouri solare fixe vs. portabile

Updated: Dec 13, 2023

Un articol scris de Ovidiu Jelea, trainer @ Emotions by Motion


 În articolul anterior am arătat care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de baterii, precum și modul în care pot fi configurate sistemele electric și cel de încălzire, astfel încât ele să nu fie dependente unul de celălalt, ci să respecte principiul redundanței. În acest articol voi explica de ce am ales să utilizez o stație portabilă EcoFlow Delta 2 și un panou portabil EcoFlow 220W bifacial, în defavoarea unui upgrade serios pe care voiam inițial să-l fac sistemului deja instalat pe rulotă.

Revenind la principiul redundanței, angrenajul automobil – rulotă pe care-l utilizez în turele off-camping este format din trei baterii:

1.      Bateria de pe automobil, care se încarcă de la alternator și, în caz de urgență, de la stația EcoFlow, folosind un încărcător CTEK MXS 5.0;

2.      Bateria de pe rulotă – o baterie auto cu plumb, de 110Ah, care este și bateria de urgență pentru automobil și care se încarcă în mers fie de la alternator, fie de la un panou solar de 100W montat pe acoperișul rulotei, iar când campez se încarcă de la aceași panou solar fix sau, dacă rulota este cuplată la o priză de 220V a stației EcoFlow, poate lua curent din bateria stației, care la rândul ei se încarcă de la panoul portabil de 220W;

3.      Stația portabilă Ecoflw Delta 2, care se încarcă în mers de la alternator, iar când campez de la panoul solar EcoFlow 220 W bifacial. În același timp, pot încărca rapid Delta 2 (80% în 50 de minute), de la orice priză 220V, într-o pauză de cafea, de exemplu la Starbucks.


Fiecare dintre cele trei baterii se poate încărca de la două sau trei surse: alternator, panou solar sau altă baterie, prin urmare principiul redundanței este respectat. Acesta este principalul motiv al alegerii unui sistem portabil, în defavoarea unui upgrade pe care am vrut, inițial, să îl fac sistemului fix de pe rulotă. În poza de mai jos se poate observa că acest sistem este minimalist și că aveam suficient loc pe acoperiș pentru a instala un sistem fotovoltaic serios, care să ajungă până la 1000W:



Acest panou solar fix are rolul de a alimenta bateria de pe rulotă, care furnizează curent pentru lumini, pompe, ventilatorul Trumavent și dispozitivele pe care le încarc ocazional la mufele USB instalate în rulotă. Deși bateria cu plumb de 110AH nu poate fi descărcată decât la jumătate, din motivele explicate pe larg în articolul anterior, având deci disponibili doar 660W ( 12x110/2), nu s-a întâmplat niciodată ca bateria să nu facă față consumului, nici măcar iarna, când Trumaventul funcționează aproape tot timpul, orele cu soare sunt mai puține, iar unghiul dintre soare și panoul fix este departe de ideal. Alimentez consumatorii mari (boiler, încălzire din podea, etc) de la stația EcoFlow.


Varianta ideală este acest sistem mixt și redundant, în care curentul este produs și stocat de două sisteme diferite, unul fix și unul portabil, care se sprijină reciproc. Atât sistemul fix cât și cel portabil au, luate separat, avantaje și dezavantaje, însă împreună constituie un duo eficient.

Decizia mea a fost să mă concentrez, în viitor, pe update-uri făcute sistemului solar mobil, dar și cel fix ar putea fi dezvoltat. În continuare voi prezenta avantajele pe care fiecare dintre cele două sisteme îl are, comparativ cu celălalt.

 

AVANTAJELE SISTEMULUI FIX, CU PANOURI PE ACOPERIȘ:

 

1.      Nu necesită camparea ansamblului automobil-rulotă pentru a funcționa.

2.      Nu necesită montare și demontare de fiecare dată când se campează.

3.      Nu necesită spațiu suplimentar de depozitare.

4.      Nu necesită atenție la manipulare, iar panourile sunt ferite de accidente.

5.      Panourile pot fi lăsate nesupraveheate, fiind dificil de furat.

6.      Nu fac diferența dintre a fi parcat sau campat, de exemplu montarea celor portabile pe sol, lângă rulotă, înseamnă, din punct de vedere legal, campare.

 

AVANTAJELE SISTEMULUI FORMAT DIN STAȚIE ȘI PANOURI PORTABILE:

 

1.      Sunt mai eficiente datorită disipării mult mai ușoare a căldurii care, în exces, scade semnificativ randamentul panourilor.

2.      Sunt mai eficiente datorită posibilității de a le orienta în direcția optimă (Sudul în emisfera nordică).

3.      Sunt mult mai eficiente datorită posibilității de a le orienta într-un unghi optim raportat la soare, astfel încât razele să cadă perpendicular pe panou.

4.      Fiind mai eficiente sunt și mai sigure din punct de vedere al menținerii sistemelor conexe în funcțiune. De exemplu, unghiul optim de înclinare este, în timpul iernii, în jur de 70°, deci aproape de verticală raportat la sol, nicidecum la orizontală (paralel cu solul). Iarna, când orele în care panourile pot capta energie solară sunt mai puține decât în timpul verii, direcția și unghiul panourilor pot face diferența dintre o baterie încărcată și una descărcată.

5.      Sunt mai eficiente dimineața și seara, când panourile montate pe acoperiș sunt umbrite de accesoriile din vecinătate. În fotografia cu acoperișul rulotei se poate observa cum umbra barelor longitudinale, chiar și a trapei, cade peste panou sau peste locul unde ar putea fi amplasat un panou solar. Umbrirea parțială scade semnificativ randamentul panoului sau a sistemelor de panouri legate în serie.

6.      Pot fi amplasate la soare, în timp ce rulota poate fi campată la umbră. Pentru cei care lucrează ca digital nomads, acesta e un avantaj major. Este o experiență inedită să lucrezi pe o plajă, la umbra unor copaci, bucurându-te de briza mării în timp ce panourile amplasate la câteva zeci de metri, în soare, îți oferă curentul necesar. În același loc, dacă rulota ar fi campată în plin soare pentru a putea utiliza panourile fixe, experiența ar putea deveni repede insuportabilă din cauza căldurii din rulotă. Chiar dacă plafonul rulotei ar fi plin de panouri, iar acestea ar reuși să furnizeze curent pentru aerul condiționat, este absurdă ideea de a sta în soare, cu geamurile închise și parasolarele trase, cu scopul de a folosi energia solară captată pentru a scăpa de efectele soarelui de care te poți feri mutându-te la umbră.

7.      Sunt independente de rulotă, iar asta înseamnă versatilitate. De exemplu, o tură de off-camping cu rulota se poate continua cu overlanding făcut cu automobilul, dacă accesul cu rulota este imposibil. Sistemul portabil poate fi luat cu ușurință în segmentul de overlanding din expediție. Apoi poate fi transportat cu caiacul, barca, sania, chiar și cu o bicicletă cu remorcă. În cazuri extreme, sau dacă este neapărat necesar, sistemul portabil poate fi luat și în segmente de hiking, iar asta înseamnă să ai curent oriunde poți ajunge cu pasul. Pentru cineva care are nevoie de curent, de exemplu un filmmaker, acesta e un aspect foarte important.

8.      Este modular și poate fi extins nelimitat, până la valori imposibil de atins cu un sistem fix, la care suprafața acoperișului este un factor limitativ. De exemplu, două panouri portabile EcoFlow de 220W pot încărca stația Delta 2 cu un maximum de 500W, în timp ce Delta 2 Max poate primi solar 800W, iar Delta Pro poate fi încărcată cu 1600W folosind doar energia solară. Capacitatea de stocare poate fi, la rândul ei, dublată sau triplată. Sistemul poate fi folosit fără nicio problemă ca backup pentru o locuință. De exemplu, cu 4 panouri de 220W și două stații Delta 2 pot asigura, pe timp de vară, autonomia unei pensiuni cu 8 camere, în care funcționează permanent o centrală, un boiler termoelectric, două frigidere și o ladă frigorifică. De exemplu, cu 4 panouri de 220W și două stații Delta 2 pot asigura, pe timp de vară, autonomia unei pensiuni cu 8 camere, în care funcționează permanent o centrală, un boiler termoelectric, două frigidere și o ladă frigorifică, in perioada de stand-by, cand nu sunt turisti care sa genereze consum suplimentar.

9.      Nu vulnerabilizează acoperișul, care este partea cea mai sensibilă a rulotei. Nu se fac găuri pentru montare, care pot favoriza infiltrațiile și nu se încarcă excesiv structura acoperișului, încărcare care ar putea duce, în timp, la slăbirea îmbinărilor, implicit la infiltrații. Faptul că partea superioară a rulotei nu este încărcată excesiv contribuie la o dinamică mai bună în timpul deplasării și reduce riscul intrării în balans a ansamblului.

10.   Sunt mult mai ușor de curățat de nisip sau praf pe timp de vară și de zăpadă pe timp de iarnă. La fel ca în cazul umbririi, un strat de zăpadă proaspătă poate reduce semnificativ eficiența panoului fix. În cazul panourilor portabile bifaciale EcoFlow 220W, zăpada alunecă singură de pe ele, iar cea din spatele panoului ajută, funcționând ca o suprafață reflectorizată, celulele de pe spatele panoului captând suplimentar până la 155W.

 

Cum am menționat, varianta optimă este formată dintr-o combinație a celor două tipuri de sisteme, portabil și fix, cel fix  asigurând un minimum de curent atunci când montarea celui portabil nu este posibilă. De exemplu, eu am parcat adesea rulota la soare și temperaturi ridicate, de peste 40°C, când intram la supermarket pentru aprovizionare, situație în care-l lăsam în rulotă pe Jinx, Airedale Terrierul meu, care este mai eficient decât orice sistem anti-efracție. Pentru ventilație suplimentară în astfel de situații folosesc nu doar trapele, ci și două ventilatoare, curentul fiind asigurat de sistemul solar fix. Pentru că îmi place să lucrez în natură, organizez adesea tabăra de lucru la distanță de rulotă, ca în fotografia de mai jos, dar am, în același timp, la rulotă, curent de la sistemul fix, necesar pentru pompele de apă ale chiuvetelor, pentru ventilatoare și alți mici consumatori.

Știu, ce se vede în imagine nu pare a fi o tabără de lucru, însă asta e viața de digital nomad: înainte de munca propriu zisă este nevoie de documentare și inspirație, iar principala sursă de inspirație și locul ideal pentru documentare este, fără îndoială, în natură.



Dacă ar fi să rezum în trei cuvinte avantajele sistemului portabil, acestea ar fi EFICIENȚĂ, VERSATILITATE ȘI CONFORT.

De fiecare dată când este soare panoul portabil este mai eficient decât cel fix, fiindcă pot să îl orientez în direcția ideală și să îl înclin la unghiul optim, acest avantaj fiind evident mai ales seara și dimineața. Folosesc adesea sistemul portabil EcoFlow departe de rulotă, chiar și în ture când nu iau rulota, iar această versatilitate este un atu major. În ceea ce privește confortul, fotografia de mai jos, cu rulota campată la umbră, în același timp pe plajă, este elocventă pentru avantajul portabilității descris la punctul 6, astfel de situații fiind adesea întâlnite în turele off-camping cu rulota:



Rulota este campată pe plajă, însă confortul la interior este oferit de umbră, deci de camparea lângă liziera pădurii, în timp ce sistemul portabil se poate încărca la câțiva metri de rulotă, în plin soare. Bineînțeles, o rulotă care are doar panouri fixe pe acoperiș ar putea fi campată direct în soare, pe plajă, în timp ce parasolarele de la geamuri ar fi trase, iar aerul condiționat ar mima un oarecare confort. Nu acesta este însă obiectivul – să te izolezi într-o rulotă închisă, la întuneric, cu aerul condiționat pornit.

Off-camping caravanning înseamnă lumină naturală, aer natural și imersiune în natură, nicidecum izolare de natură.


POWER STATION VERSUS POWER KIT SOLAR

În dezbaterea panouri fixe vs. panouri portabile trebuie să ținem cont și de celelalte componente ale sistemelor. Un kit instalat pe rulotă nu este format doar din panoul care captează energia solară și bateria care stochează curentul, ci și din numeroase cabluri și dispozitive electronice. În cazul sistemului portabil, toate acestea se găsesc la interiorul stației, care cuprinde:

1.      Baterie + BMS,

2.      Monitor baterie (echivalentul unui Smart Shunt),

3.      220V charger,

4.      B2B 12V charger,

5.      MPPT controller,

6.      DC to DC converter

7.      AC to DC converter

8.      DC to AC inverter

9.      Bluethooth & WiFi module

10.   Prize 220V AC, prize DC, USB-A și USB-C

11.   Protecție overload


Practic, când o stație precum EcoFlow Delta 2 este pornită într-un loc izolat, fie că e vârf de munte, deltă, pădure sau deșert, este disponibilă în acel loc nu doar o simplă baterie LiFePO4, ci o unitate complexă, care se poate încărca de la soare și poate alimenta, concomitent, diverse dispozitive. Iată un exemplu:

·        2 telefoane încărcate rapid, prin cele 2 ieșiri USB–A fast charging,

·        2 lanterne, prin cele 2 ieșiri USB-A

·        2 laptopuri, prin cele 2 ieșiri USB-C de 100W,

·        2 monitoare externe, prin cele 2 ieșiri DC5521,

·        3 baterii de dronă, prin hub-ul cuplat la ieșirea auto de 12V,

·        2 baterii foto sau video, prin două ieșiri AC 220V

·        1 cuptor cu microunde, prin a treia ieșire AC 220V

·        1 filtru de cafea, prin a patra ieșire AC 220V.


Dispozitivele de mai sus sunt un set-up posibil pentru continuarea aventurii de off-camping caravanning cu câteva zile de overlanding doar cu automobilul și un cort, obiectivul fiind realizarea unor documentare wildlife, într-o tură care cuprinde fotografierea, filmarea, dar și editarea materialelor. Stația EcoFlow Delta 2 și panoul 220W bifacial pot asigura nevoile a doi documentariști care petrec în sălbăticie, cu cortul și automobilul, mai multe zile.  

În concluzie, varianta optimă este o combinație între un sistem solar fix, care asigură minimul de curent necesar utilităților de bază ale rulotei (lumini, trumavent, pompe de apă) și un sistem portabil puternic, care poate susține consumatori mari  și care oferă eficiență sporită, versatilitate și confort. Atunci când cele două sisteme compun un sistem redundant, se poate spune, fără a greși, că soluția aleasă este cea ideală.


Cred că trendul în rulotism, mai ales în cel off-camping se va întrepta, în următorii ani, dinspre rulotismul de lux către experiențe care asigură imersiune în natură și libertate – dușurile și bucătăriile vor putea fi folosite atât la interior, cât și la exterior, la fel și „spațiul de zi”, vor fi din ce în ce mai căutate ferestrele mari și trapele panoramice, energia solară va fi din ce în ce mai mult utilizată, panourile și stațiile portabile vor câștiga tot mai mulți adepți, iar rulotele vor fi din ce în ce mai configurabile în funcție de activitățile ce urmează să fie făcute în aventură, oferind spații dedicate și kituri pentru biciclete, motociclete, caiace, plăci de surfing sau snowboarding, schi, etc. Un exemplu de brand care a intuit acest trend și inovează constant este Kip,  rulotele din gamele Shelter și Vision Outback deja s-au adaptat la acest public nou, tânăr și aventuros, cu viziune diferită de cea a rulotiștilor care preferă un stil mai „pensionăresc”, molcom și greoi.

În următorul episod voi aborda subiectul planificării unui tur off-camping, cu focus pe metode de alegere a unor locuri superbe pentru campare.



 

332 views0 comments

Comments


bottom of page